Специализирано звено “Антикорупция“ привлече като обвиняеми бившите председатели на Държавната комисия

...
 Специализирано звено “Антикорупция“ привлече като обвиняеми бившите председатели на Държавната комисия
Коментари Харесай

Спецзвеното “Антикорупция“ обвини двама бивши шефове на КЕВР в престъпления по служба

 Специализирано звено “Антикорупция “ привлече като обвинени някогашните ръководители на Държавната комисия за енергийно и водно контролиране /понастоящем КЕВР/ Ангел Семерджиев и Светла Тодорова в закононарушения по работа – член 282 ал.2 от Наказателен кодекс. Припомняме, че на 24.04.2017 година СЗА образува досъдебно произвеждане против длъжностни лица – членове на Комисията за енергийно и водно контролиране, за закононарушения по работа. В хода на следствието са събрани доказателства, сочещи на закононарушение по работа, осъществено от някогашния ръководител на ДКЕВР Светла Тодорова, от което могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия за крайните консуматори на природен газ, изразяващи се в възнаграждение на по-високи цени от действителните.

В интервала 19.12.2014 година до 01.04.2015 година Светла Тодорова е инициирала анулацията на Решение от 01.04.2014г. на ДКЕВР, с което са променени и понижени одобрените с Решение от 26.10.2009г. на ДКЕВР цени за транспорт на природен газ през газоразпределителната мрежа и цени, по които да се продава газ на клиенти, присъединени към газоразпределителната мрежа. С цел да набави полза за „ Овергаз Изток “ АД, „ Овергаз Запад “ АД, „ Софиягаз “ ЕАД, „ Овергаз Юг “ АД, „ Овергаз север “ АД, „ Газинженеринг “ ООД, „ Прима газ “ АД, „ Каварна газ “ ООД, „ Комекес “ АД, „ Рила газ “ ЕАД, „ Промишлено газоснабдяване “ ООД, „ Камено-газ “ ЕООД, „ Неврокоп газ “ АД, „ Балкангаз 2000 “ АД, „ Добруджа газ “ АД, „ Консорциум Варна Про Енерджи “ ООД, „ ЧТК “ АД, „ Костинбродгаз “ ООД, „ Свиленград-газ “ АД, „ Правецгаз 1 “ АД, „ ТЕЦЕКО “ ЕООД, „ Ситигаз България “ ЕАД, „ Карлово Газ “ ООД, „ Кнежа газ “ ООД, „ Севлиевогаз – 2000 “ АД, „ Си Ен Джи Марица ООД, Светла Тодорова не е изпълнила служебните си отговорности.

Тодорова не е свикала съвещание на Комисията и не е подхванала дейности по разкриване произвеждане за изменение на цените за систематизиране на природен газ и цените за доставяне с природен газ от крайни доставчици. Поради това на Светла Тодорова е предявено обвиняване за закононарушение по член 282 ал.2 от Наказателен кодекс.

Установено е при следствието, че на 20.01.2011 година „ Овергаз Инк “ АД е подало тъжба до ДКЕВР против „ Булгартрансгаз “ ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ „ Чирен”. В отговорностите на регулатора е разглеждане на тъжби и изговаряне по тях в двумесечен период.

Въпреки, че Комисията е била сезирана съответно, в интервала 01.02.2011г. -30.03.2011г. Ангел Семерджиев не е извършил служебните си отговорности и не е подхванал дейности по отношение на постъпила тъжба. Той е бил задължен да внесе преписката за разглеждане в закрито съвещание на Комисията, само че не го е сторил. Освен това Семерджиев е нарушил служебните си отговорности като не е осъществил надзор по съблюдаване изискванията и реда за даване на достъп до газопреносната мрежа от страна на „ Булгартрасгаз “, макар одобрените Правила за даване на достъп до газопреносната и /или газоразпределителните мрежи, признати с решение на ДКЕВР от 14.05.2007г. От това могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия, изразяващи се във финансови вреди и дестабилизиране на функционалностите на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД, „ Булгаргаз “ ЕАД и Булгартрансгаз “ ЕАД, застрашаване на финансово-икономическата сигурност на енергийната система и опасност за националната сигурност на страната. Поради това е ангажирана наказателната му отговорност за закононарушение по член 282 ал.2 от Наказателен кодекс /престъпление по работа, осъществено от лице, заемащо отговорно служебно положение/.

Светла Тодорова и Ангел Семерджиев са с ограничения за неотклонение „ Подписка “.

Продължава следствието и в насоките, оповестени през месец април 2017г., а точно дейности на членовете на самостоятелния регулатор по осъществяване на отговорностите си за надзор във връзка с осъществяването на съществени детайли от бизнес стратегиите на газоразпределителните сдружения и дали фактически направените вложения от тези сдружения дават отговор на декларираните от тях и одобрени от КЕВР. Изпълнението на тези отговорности /контрол за сходство на фактически направени вложения в газоразпределителните мрежи със декларираните в одобрените от КЕВР бизнес планове/ има директно отношение върху цената на газта за крайния консуматор.

Разследват се и дейностите на длъжностните лица от КЕВР при последното установяване на цените на газта, топлоенергията и водата /за гр. София/, довело до забележителен ценови скок за крайния консуматор., в това число съществуването на действителна аргументираност на цените от страна на крупните енергийни снабдители.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР